Hitta rätt företagsform

4207768-businessman-scratching-head

När man startar ett företag måste man välja vilken företags form man ska använda sig av. Detta finns ett par olika att välja mellan men de två vanligaste är enskild näringsidkare och aktiebolag. Vilken som passar bäst beror på ett par olika faktorer.

Aktiebolag

Ett aktiebolag är en företagsform där ägarna inte har ett personligt ansvar för företagets skulder men kräver en kapitalinsats för att startas. Detta kapital kan användas för att köpa tillgångar som kommer vara kvar i företaget, men förbrukar man mer än hälften av hamnar man i riskzonen för likvidering, en process där man löser upp bolaget efter skulder betalats.

När man registrerat sitt aktiebolag blir företaget en juridisk person som själv kan teckna avtal, äga saker och ha anställda. Vid registrering är bolagets namn även skyddat i hela Sverige och ingen annan får använda det. Vilket är en stor fördel för ens varumärke.

Startar man ett företag tillsammans med någon eller några andra är aktiebolag en väldigt fördelaktigt företagsform då det är enkelt att tydliggöra allas andel av företaget i form av aktier.

Enskild näringsidkare

Om man som ensam person startar en liten firma är detta oftast den mest fördelaktiga företagsformen. Till skillnad från aktiebolag krävs det inget startkapital och det enda man egentligen behöver göra för att starta en enskild näringsverksamhet är att ansöka om att bli godkänd för F- och FA skatt och registrera sig hos skatteverket.

Registreringen namnskyddar endast ens för- och efternamn. Vill man utöka denna kan man även skydda företagets namn genom att registrera sig hos Bolagsverket. Detta kommer dock enbart gälla det län där man registrerat sig.

Att avsluta en enskild näringsverksamhet är också betydligt enklare än för aktiebolag. Allt man behöver göra är att anmäla avregistrering, något som är helt kostnadsfritt.